Pedagogisk planering – ”Fritids Åk 1”, Ht 2016.
Organiserad och fri lek/aktivitet
Syfte:
Vi vill att eleverna ska erövra kunskap genom lek och socialt samspel. Vi vill stärka barngruppens empati för varandra och skapa bra lekmiljöer.
Mål
- Att få en trygg och harmonisk barngrupp.
- Att alla ska få delta i den fria leken.
- Att ha en tillåtande attityd vid lek – Vara en bra kompis.
- Att eleverna ska få möta olika slags lekar/aktiviteter
- Vi vill att barnen ska vara öppna för att ta med/in barn i leken. ( -Får jag vara med?)
- Vi vill att barnen ska bjuda in varandra till lek. ( – Vill du vara med?)
- Vi vill att barnen tar ansvar för : -Vad?, Var?och med Vem? leker jag.
Genomförande/Arbetsmetoder
- I samling prata kring vad eleverna leker, var de leker, vilka regler som gäller och samtal om elevernas deltagande i leken.
- Diskussioner – ” Hur är en bra kamrat/kompis?”…
- Observationer av den fria leken
- Vi vuxna deltar i fri lek i passiv roll men stödjer barnen i deras problemlösning när det behövs.
- Vi lär ut och genomför organiserad lek./aktivitet
Dokumentation
Genom bild på vår digitala fotoram i tamburen.
Utvärdering
Sker regelbundet i samtal/diskussioner tillsammans med eleverna på våra veckomöten och genom observationer.
Kopplingar till Läroplan
Fritidshemmets centrala innehåll tar upp att undervisningen i fritidshem ska ge eleverna möjlighet att initiera, organisera och delta i lekar av olika slag. Eleverna ska också få möjlighet till idrott och fysiska aktiviteter både utomhus och inomhus i olika väder och under olika årstider.
”Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna ska tillägna sig kunskaper. Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen.” (Lgr 11, s.9)
”I undervisningen ska eleverna genom leken ges möjlighet att bearbeta intryck, pröva sin identitet, utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera.” (Lgr 11, s. 24)
”Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla och pröva identiteter och uppfattningar i möte och samspel med andra.” (Lgr 11, s.24)
Kopplingar till Allmänna råd och kommentarer – Kvalitet i fritidshem, 2007
”Genom leken kan barns mönster i sätt att tänka, lösa problem och hantera information förändras och utvecklas. De prövar och utvecklar sin fysiska, psykiska och sociala kompetens. Det är i leken barn får prova olika sociala roller och lägga grunden till sin identitet. Det kan också handla om förmågan att kunna läsa av andra och försöka förstå hur de tänker, dvs. att utveckla den empatiska förmågan. När det gäller att stödja och stimulera barns utveckling och lärande kan fri lek behöva vuxnas närvaro. Ofta krävs regler för att leken ska fungera. Att gemensamt skapa regler som kan följas eller brytas är en form av träning i demokratiskt tänkande. Fritidshemmet är en viktig pedagogisk arena för barn att lära sig respektera olikheter och olika åsikter och inse nödvändigheten av kompromisser.” (Allmänna råd och kommentarer – Kvalitet i fritidshem s.23, 2007)